AED geplaatst

Beste Buurtgenoten. 

Na de succesvolle inzameling van het geld voor een AED, is het nu zover. De Petraschool heeft de kast geplaatst en elektrisch aangesloten.

Gisteren (12-12-2019) heb ik de AED in de kast geplaatst.Op de AED heb ik met stift adres en school genoteerd. Dat maakt hem moeilijker verhandelbaar.

Ook is de AED nu aangemeld bij HartslagNu.nl, zodat hij ingezet kan worden met een oproep via 112. Na gebruik krijg ik van HartslagNu.nl bericht dat de AED is ingezet en kan ik het onderhoud uitvoeren.  

Fijne feestdagen en hopelijk hebben we de AED voorlopig niet nodig.

Groet, Fons Weijts.

Gezellige bridge cursus!

Bridgeclub Oude Gracht (BCOG) start medio januari 2020 cursus(en) voor starters en/of gevorderden. Een maal per week wordt in een groep van maximaal acht personen les gegeven in huiskamersfeer. Beginners 20 lessen, gevorderden 12 lessen. Kosten 1 euro per persoon per les. Het heeft de voorkeur om als paar aan te melden, maar dat is niet verplicht.

Opgeven per mail: bcoudegracht@gmail.com onder vermelding van naam, telefoonnummer en gewenste cursus.
Heeft u vragen: per mail bcoudegracht@gmail.com of u belt naar 0641721550 en spreekt een bericht in. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

Lezing: Japan, het land van de reizende zon, sushi en Samurai.

Veel mensen willen er graag een keer op vakantie, maar hoe is het nou om daar te wonen? Nanda en Pepijn willen je graag wat vertellen over hun periode in Japan van 2015 tot 2018. Door middel van hun eigen ervaringen nemen zij je mee langs het wonen & leven tussen de Japanners, het werken en natuurlijk het eten. Kom luisteren en kijken en ontdek iets meer over de niet-toeristische kant van Japan. Tot dan!

Groetjes,
Nanda van Berchum

Oude Gracht Hartveilig!

De bewonersorganisaties van Oude Gracht Oost en Oude Gracht West en de ondernemers van het Cassandraplein Parkzijde streven naar een netwerk van 3 AED’s (Automatische Externe Defibrillator) en ongeveer 50 burgerhulverleners, om binnen de cruciale 6 minuten te kunnen helpen bij een hartstilstand.

Waar kun je bij helpen?

  • meld je aan als vrijwillige burgerhulpverlener
  • doneer voor de aanschaf en onderhoud van de AED’s
    op rekeningnummer NL95 INGB 0007 4439 33
  • Kom naar de inloopavond voor een demonstratie- en informatieavond over reanimatie en AED.
    waar: Petraschool (Faunuslaan 19)
    wanneer:  maandag 23 september, tussen 19.00 uur en 20.30 uur

Bekijk de AEDflyer in pdf

Buurtpicnic zaterdag 28 september

Vier je de jaarlijkse burendag met ons mee?

We houden een buurtpicknick en spelen Jeu-de-Boules. Schuif gezellig aan op zaterdag 28 september, tussen 16 en 20 uur. We komen samen bij de Jeu-de-Boulesbaan naast de Petraschool (hoek Argonautenlaan/Odysseuslaan).
Neem iets te eten en te drinken mee, dan delen we dat ter plekke. Misschien vind je het fijn om een picknickkleedje, tafeltje of stoeltjes mee te nemen. Of een leuk spel.

wanneer: zaterdag 28 september, 16-20 uur
waar: Jeu-de-Boulesbaan naast de Petraschool
kosten: iets lekkers te eten en drinken om te delen.

Namens team Zorgzame Buurt,
Tot 28 september!

Lezing: De zuidnederlandse schilder Jan van Eijck

Spreker: Thomas Andriessen

            Zaterdag 21 sept a.s.  van 16.00 – 17.00 uur in de Herberg op het Eckartdal

Aansluitend Buurtborrel in de bar van de Herberg

Beste buurtbewoner,

Om elkaar op een ontspannen manier te kunnen ontmoeten, organiseert de Zorgzame Buurt Oude Gracht Oost weer een interessante lezing met aansluitend een buurtborrel.

Jan van Eijck leefde van circa 1390 tot 1441. Over zijn geboorteplaats tasten we in het duister: Maaseik? Arendonk?

Hij was hofschilder van Jan van Beieren, graaf van Holland en Zeeland en later van Filips de Goede, hertog van Bourgondië. Samen met zijn broer Hubert schilderde hij het wereldberoemde Lam Gods in de Sint Baafs kathedraal te Gent. [ Gentse Altaar ]

Hij was niet alleen schilder maar ook diplomaat, hield zich bezig met cartografie, bezocht Italië en kwam zo in aanraking met nieuwe ontwikkelingen op het gebied van de schilderkunst. Wie zijn werk bestudeert raakt onder de indruk. Zijn gebruik van olieverf was ongekend voor die tijd, met het ‘Lam Gods’ begint de Nederlandse schilderkunst, aldus de kunsthistorici. Kortom: hoog tijd voor een (hernieuwde) kennismaking met dit genie.

Voor uw deelname vragen wij een kleine bijdrage van 4 euro die u bij binnenkomst kunt voldoen (graag gepast).

Graag tot zaterdag 21 sept 16:00 uur!

Organisatiecomité Lezingenreeks Zorgzame Buurt Oude Gracht Oost

Thema presentatie 8 juni “Knutselen aan DNA; een nieuwe techniek met grote gevolgen”

“Knutselen aan DNA; een nieuwe techniek met grote gevolgen”

Korte inhoud:

Het knutselen aan DNA, doorgaans geformuleerd als “modificeren van DNA”,  en meer negatief benaderd als “manipuleren van DNA” wordt al veel langer gedaan door bio-wetenschappers in laboratoria met allerhande organismen en proefdieren. We weten ons allen waarschijnlijk nog wel te herinneren dat de genetisch gemodificeerde “Stier Herman” (1994) de voorpagina’s van de krant haalde. Ook zijn DNA was veranderd, bedoeld om in de melk van zijn nakomelingen een speciaal eiwit te laten maken wat gunstig is voor de melkdrinkers.

Recent is de DNA-modificatie bij de mens midden in de belangstelling komen te staan. Een Chinese wetenschapper heeft m.b.v.  in vitro fertilisatie “IVF”, een tweeling ter wereld laten komen, die nu door een DNA-verandering resistent zou zijn voor infectie met het HIV -virus. Ook dit nieuws haalde de wereldpers. Een buitengewoon ingrijpende stap is hiermee gezet: het menselijk DNA is veranderd en de aangebrachte veranderingen worden doorgegeven aan de volgende generaties!

De techniek waarmee dat gedaan is, heet CRISPR/Cas, een afkorting voor een zeer handige, relatief gemakkelijk uitvoerbare biochemische techniek. Vanwege de betrekkelijke eenvoud zal de DNA-verandering in allerlei levende wezens voor allerlei doeleinden in een stroomversnelling komen! Er is hiermee sprake van een revolutie in de biologie, met grote gevolgen voor alles wat leeft.

Dries Schellekens, zal uitleggen hoe het biochemisch gereedschap CRISPR/Cas werkt. DNA veranderingen in land-en tuinbouw gewassen, in de veeteelt, visserij en tenslotte in menselijke embryo’s zullen de revue passeren. Met veel plaatjes en in huis-tuin en keuken taal worden de achtergronden toegelicht. Uiteraard kunnen de ethische overwegingen niet onbesproken blijven.

Hartelijke groet,

Dries Schellekens

Themalezing Petraschool 16 maart om 16.00 uur

Titel:             Een school voor speciaal onderwijs in uw wijk :
Hoe speciaal of gewoon is dat ?
Spreker:       Rita van Leeuwen, directeur Petraschool
In de Petraschool aan de Faunuslaan, centraal gelegen in de Oude Gracht, wordt Speciaal Basis Onderwijs ( SBO) gegeven. De Petraschool is een van de scholen van de Stichting SKPO, wat staat voor Stichting Katholiek  en Protestant-Christelijk Onderwijs  Eindhoven  e.o.  Binnen deze koepel vallen 36 basisscholen, waarvan er twee de bijzondere taak hebben om Speciaal Basis Onderwijs te geven aan kinderen die om welke reden dan ook niet goed terecht kunnen in het regulier basisonderwijs.  Binnen de Petraschool wordt hier heel creatief mee om gegaan, in kleine groepen kinderen en met verrassend veel  vormen, door een groep bevlogen leraren.
Mevr. Rita van Leeuwen,  gaat ons meenemen in een verkenningstocht naar het passend onderwijs in Eindhoven en de manier waarop dat in de Petraschool wordt ingevuld.
Plaats: Herberg Eckartdal    zaterdag 16 maart a.s. 16:00 uur stipt.
Voor een bijdage in de onkosten verzoeken wij u € 4,- te voldoen bij de ingang van de zaal. De lezing duurt ongeveer 60 minuten, waarna er tijd is voor het stellen van vragen. Na afloop kunnen we elkaar nog uitgebreid spreken aan de bar van de Herberg van het Eckartdal.

Lunchen in de buurt

Aan de Sterrenlaan staan meerdere gebouwen van het Summa College, het ROC van Eindhoven. Op nummer 10 zitten de horeca- en bakkersopleidingen. U kunt 5 dagen in de week lunchen (maandag t/m vrijdag) en 3 avonden in de week dineren (woensdag t/m vrijdag). Voor de lunch hoeft niet per sé te worden gereserveerd; u bent welkom tussen 11:30 uur en 13:30 uur. Voor het diner is het gewenst om wel te reserveren. Dit kan uitsluitend via het mailadres opleidingsrestaurant@summacollege.nl Ook eventuele eetwensen en allergieën kunt u vermelden.